Om Form Factory

formfactory-victorialjus

Stearinljus är ett bättre alternativ för hälsa och miljö

Våra ljus är framställda av 100% stearin från vegetabiliskt och animaliskt fett, vilket är en förnyelsebar råvara. Vår vision för framtiden är att alla väljer det miljövänliga alternativet – ljus tillverkade av 100% stearin. Vi gjuter ljusen för hand i vår fabrik i Göteborg.

Ditt val påverkar kvalitén på inomhusluften. Stearinljus som tillverkas av animaliska och vegetabiliska fetter är ett bättre alternativ för hälsa och miljö. När ett stearinljus brinner bildas det bara koldioxid och vatten eftersom temperaturen är tillräckligt hög och förbränningen är fullständig.

Paraffinljus är tillverkade av fossil råolja, en restprodukt från oljeindustrin. De förorenar luften och är skadliga för vår hälsa. De avger vid förbränning ultrafina partiklar, kolväten som toluen och bensen, vilket är kopplat till cancer och astma. När paraffinljuset brinner når de inte tillräckligt hög temperatur och det är då de ofullständiga förbrända kolvätena bildas.

Om vi alla i Sverige skulle välja att använda ljus gjorda av 100% stearin istället för det miljöfarliga paraffinet, skulle det minska vårat koldioxidutsläpp lika mycket som att man tar bort 15 000 bensinbilar från våra vägar i Sverige. (Källa: svanen.se)

Ljus med känsla

Våra ljus är handgjutna, brinner med stor och klar låga och har en modern design. Stearin är ett hårt material och tål höga temperaturer, därför kroknar aldrig ljusen till exempel i ett sommarhett fönster. Stearinljus kan rinna, så ställ alltid det tända ljuset på ett värmetåligt underlag.

Vi gjuter våra ljus i en mängd olika ytstrukturer, former och färger, allt för att du ska kunna skapa den stämning som du vill ha. Vi anpassar veken efter ljusets storlek och ytstruktur.

Levande ljus skapar en mysig och rofylld atmosfär vare sig det är på restaurangen, i spa-anläggningen eller hemma på middagsbordet.

Skenet från ett stearinljus ger en mjuk och behaglig känsla som uppskattas av de flesta. Du tänder ett ljus, eller flera, och på ett ögonblick har du skapat den rätta stämningen.

Trygghet, omtanke och trivsel – att tända ett ljus, kan betyda så mycket.

Stearinljusets historia

Det är en fransman vi har att tacka för stearinljuset. Han hette Michel Eugène Chevreul (1786-1889) och var en väldigt framstående kemist.

Han kom fram till att talg och feta oljor är blandningar av fast fett (stearin och margarin) samt flytande fett (oelin) och experimenterade länge för att kunna separera de olika fetterna. Han studerade dessa fetter ingående och 1825 erhöll han patent på sin uppfinning.

Frankrike var alltså det första landet där stearinljus började tillverkas. Stearinljus var länge en dyr lyxvara, men trots detta blev det en stor succé.

I slutet av 1830-talet såg tidningsmannen Lars Johan Hierta (1801-1872) stearinljus i London. Han bestämde sig för att sprida den nya uppfinningen i Sverige. Och han lyckades!